Η μικρή Χαλιμά είναι ένα κορίτσι που φεύγει από την άνυδρη χώρα της για να βρει και να φέρει τη βροχή. Και το «Ταξίδι της Χαλιμά» είναι ένα παραμύθι για τα παιδιά πρόσφυγες. Ένα παραμύθι που με άλλα λόγια διηγείται τη δική τους πολύ δύσκολη, πολλές φορές τραγική ιστορία. Είναι όμως κι ένα παραμύθι για όλα τα παιδιά. Για να μάθουν αυτή την ιστορία.
Το εικονογραφημένο παιδικό παραμύθι δημιούργησε ο Νίκος Καλαϊτζίδης με τη βοήθεια της μη κερδοσκοπικής θεατρικής ομάδας «mermiξ» και δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι, μάλιστα, το μετέφρασαν στα αραβικά, τα περσικά (φαρσί) και περίπου άλλες 20 γλώσσες!
«Επειδή το τελευταίο πράγμα που θα έπαιρναν μαζί τους τα παιδιά πρόσφυγες είναι ένα βιβλίο, θέλαμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά αλλά και να ενημερώσουμε τα υπόλοιπα παιδιά για το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Καλαϊτζίδης.
«Έγραψα λοιπόν», συνεχίζει, «αφού έκανα μελέτη και έρευνα στα λαϊκά αραβικά παραμύθια, μια ιστορία που δεν έχει μέσα "κακούς" ανθρώπους, βασιλιάδες και πριγκίπισσες, σεξιστική γλώσσα και βία και μιλάει για το ταξίδι των προσφυγόπουλων».
Το παραμύθι χωρίζεται σε 5 κεφάλαια με διαφορετική κάθε φορά εικονογράφηση και ξεκινά με τη Χαλιμά, που εγκαταλείπει τη Χώρα του Ηλίου, όπου έχει σταματήσει να βρέχει, για να πάει στη Χώρα της Βροχής και να φέρει τα σύννεφα.
Ταξιδεύει μέσα από τη Χώρα της Ερήμου, μπαίνει σε βάρκα και φτάνει στη Χώρα της Θάλασσας, περνάει από τη Χώρα του Δάσους και καταλήγει στη Χώρα της Βροχής, όπου ζητάει από τους «αρχηγούς» της να στείλουν σύννεφα στην χώρα της.
Όλοι μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν το πλήρες εικονογραφημένο παραμύθι (www.thejourneyofhalima.com) και παράλληλα να μάθουν, μέσω της ιστοσελίδας, με ποιον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν ώστε να τυπωθούν 15.000 βιβλία για να διανεμηθούν δωρεάν στα προσφυγόπουλα της Ελλάδας μαζί με μπογιές για να ζωγραφίσουν τους ήρωες στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.
«Υπολογίσαμε με την εκτυπωτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ που θα αναλάβει το έργο, ότι απαιτούνται περίπου 50.000 ευρώ, όχι μόνο για την εκτύπωση αλλά και για την αποστολή και διανομή», εξηγεί ο Νίκος Καλαϊτζίδης.
Παράλληλα, η ομάδα «mermiξ» προετοιμάζεται για την παρουσίαση του παραμυθιού, μέσα από σωματικό θέατρο προκειμένου να το επικοινωνήσει με τη γλώσσα της τέχνης σε παιδιά και μεγάλους… για να συνεχίσει η Χαλιμά να φέρνει την ελπίδα σε όλο τον κόσμο.
κείμενο: TVXS
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου